A zöldség fogyasztásának előnyeiről

Sokaknak fejtörést okozhat a friss zöldség és gyümölcs beszerzése, de a kreativitás sok gondtól megszabadíthatja az egészséges étrendet követőket. A játékosság, az apró trükkök nemcsak a gyerekeknél lehetnek hatásosak, hiszen mindenki szereti, ha változatos és finom zöldségek kerülnek az asztalára.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás sajnos nem a magyarok erőssége, bár az 1-3 éves gyermekek fogyasztása még eléri a WHO által javasolt napi bevitelt, ám ez a mennyiség az életkor növekedésével párhuzamosan csökken. Az 1-3 éves gyermekek naponta 41 dkg zöldséget és gyümölcsöt esznek. A 4-10 évesek már csak 34 dkg-ot, míg a 11-18 évesek csupán 27-et, derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének korábbi elemzéséből, amely a hazai 0-18 éves korosztály táplálkozási szokásait vizsgálta. 18 éves kor felett ugyan növekszik a tudatos táplálkozásra való igény, de így is lemaradásban vagyunk az irányadó napi minimális 40 dkg-os mennyiséghez képest.

De hogyan tudunk még több zöldségfélét az étrendünkbe építeni?

Az egyik leghatásosabb módszer, ha szezonális zöldségeket fogyasztunk. Ezzel nem csupán egészségünknek kedvezünk, de további előnyöket is élvezhetünk, Az adott időszaknak megfelelő zöldségek kiválasztásával ugyanis mindig a legfrissebb és a leginkább vitamindús ételekhez juthatunk hozzá, amelyek tápanyagokban gazdagok, hiszen ezek nem utaznak több ezer kilométert távoli országokból, mire ideérnek. Az pedig külön fontos, hogy ezzel a hazai gazdaságot és termelőket is támogatni tudjuk.

Ősszel és télen jól beilleszthető az étrendbe a sütőtök, cékla, savanyú káposzta, jégcsapretek, fekete retek, vajretek, kelbimbó, kelkáposzta fejes káposzta, vörös káposzta vagy éppen a különböző szárazhüvelyesek. Tavasszal és nyáron pedig a retek, karalábé a sárgarépa vagy éppen a zöldborsó lehetnek kiváló alapjai az étkezéseknek. Ne felejtsük el azonban, hogy a paprika, kukorica, bab és uborka is számos formában fogyasztható és mind más-más ízélményt adnak a fogyasztóknak.

A betegségek elkerülése érdekében az őszi, téli időszakban különösen fontos, hogy egészségünkre még inkább figyeljünk. Nagyban hozzájárulhatunk ehhez, ha tudatos étrendet követünk. Ennek pedig elengedhetetlen része, ha zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasztunk. A zöldségek bőséges forrásai a vitaminoknak (pl. C-vitamin, béta-karotin, B-vitaminok), ásványi anyagoknak (pl. kálium, magnézium), élelmi rostoknak, az olajos magvakat és babféléket leszámítva pedig az energiatartalmuk sem jelentős. Mindegyik zöldség más-más vitaminban, illetve ásványi anyagban gazdagabb, így a változatosság nemcsak gyönyörködtet, hanem hozzájárul a megfelelő tápanyagbevitelhez is. 

Mit tegyünk, ha a gyermeknek a zöldség nem preferált?

Hiába a sok pozitív tulajdonság, sokszor tapasztalhatjuk, hogy a gyermekek nem szívesen fogyasztják a zöldségeket, pedig azok az egészséges életmódhoz elengedhetetlenek. Éppen ezért is fontos, hogy minél kreatívabb módon építsük be a gyermekek mindennapjaiba a zöldségeket. Ne korlátozzuk le csupán a nyers zöldségekre a forrást, bátran kísérletezzünk a különböző zöldségekkel, levesekben, rántva, párolva vagy akár zöldségpástétomként is az asztalra kerülhetnek ezek a vitaminbombák.

A példamutatás mindig építő jellegű, hiszen ha rendszeresen eszünk zöldségeket, minden nap van valami zöldség akár köretként, főfogásként vagy salátaként, vagy a szendvics elengedhetetlen részeként az asztalon, akkor a gyermek is nagyobb eséllyel táplálkozik hasonlóan. Ha reggelinél azt látják a kicsik, hogy nincs az asztalon zöldség és egyik szülő sem eszik paradicsomot, paprikát, retket, zöldhagymát, akkor bizony ő sem fog. Vagyis a példamutatás és a zöldségek napi szintű jelenléte a család asztalán az egyik legfontosabb viselkedésmintaként szolgálhat a következő generációk számára.

Segítségként mutatunk néhány receptet, amivel még jobban meg tudod szerettetni a gyerekkel a zöldséget: https://zoldseginspiracio.hu/receptek-inspiraciok/