Egy fáradhatatlan vegetáriánus kihívásai – hogyan főzzünk ízletesen ugyanakkor változatosan

A vegetáriánus életmódot követők körében is rendszeres a „Mit együnk vacsorára, holnap ebédre?” kérdés. Főként, így az év végi nagy főzések után érzik sokan, hogy kifogytak az ötletekből, elhagyta őket a kreativitásuk a konyhában. Inspiráció hiányában könnyű beleesni az egyhangú, egyoldalú táplálkozás hibájába. A vegetáriánusoknál azzal is tovább bonyolódik a helyzet, hogy a hústermékek (esetlegesen az állati eredetű termékek) elhagyásából származó tápanyagkiesést is pótolniuk kell. Minden szervezet számára – kortól, nemtől, életmódtól függetlenül – elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű rosthoz, ásványi anyaghoz és vitaminhoz jusson.

A hazai táplálkozási ajánlás szerint egy vegyes táplálkozású átlagos felnőttnek naponta legalább 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt (tehát minimum 4 adagot) kellene fogyasztania az egészség fenntartása érdekében. Felmerül a kérdés, hogy ez hogyan alakul a vegetáriánusoknál? Az ajánlott napi tápanyagbevitelhez a zöldségek és gyümölcsök nagy segítségünkre lehetnek, hiszen bőséges forrásai a különböző vitaminoknak, mint a C-, B-vitamin, valamint az élelmi rostoknak. Ezen kívül olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint a vas vagy a magnézium. Továbbá egyéb pozitív élettani hatásokkal is bírnak. Ezekre példa az anyagcsere serkentése, a méregtelenítés, a folyadékháztartás egyensúlyának szabályozása vagy az immunrendszer erősítése, de a testi-lelki jóllét, a megfelelő fizikai és szellemi teljesítőképesség alapját is képezik.

És akkor lássuk, mennyi is az annyi! 1 adagnak minősül 10 dkg friss, vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs, például 1 közepes paprika, alma vagy narancs, esetleg 1 kis tányér saláta. Az egészséges táplálkozáshoz azonban a szakemberek napi 5 étkezést javasolnak. Jogosan merül fel az aggodalom a vegetáriánusok körében, hogy mégis hogyan lehet napi 5x változatosan tartani a zöldségalapú táplálkozást?

Ehhez próbálunk meg most egy kis segítséget nyújtani, új, kreatív, zöldséges receptjeinkkel! Tudtátok például, hogy a bab kiváló fehérjeforrás, amely segíthet a hús elhagyása révén fellépő esetleges hiány pótlásában? És mit szólnátok, ha egy tépett gombás taco alapjaként mutatnánk be a Hamé babos zöldségpástétomát? A fűszerek igazán pikánssá teszik, a pástétom krémességével pedig egy új textúrát ad az ételnek. Egyszerre ropogós, ízletes, meglepő és ráadásul nagyon mexikói!

Tépett gombás taco babos zöldségpástétommal

Szintén a textúrákkal játszottunk a sós zabkása receptünknél. A sűrű sós zabkásaalapra jön a selymesen krémes csiperkekrém, édes-fűszeres, karamellizált répa és körte, majd a ropogósságot egy kis pirított csicseriborsóval adtuk meg. Megkóstolnátok?

Sós zabkása sült répával és körtével, csiperkés zöldségpástétommal, kecskesajttal és ropogós csicserivel

Ha valami egyszerűbb ízvilágot kerestek, egy paradicsomos-oregánós pástétommal töltött házi raviolival nem tudtok melléfogni. Ígérjük, a nyújtás-töltés-kifőzés csak negyed órát vesz igénybe, mégis megadja a házilag készített tészta luxusélményét!

Paradicsomos zöldségpástétommal töltött házi ravioli zsályás vajban, parmezánnal

Reméljük tudtunk pár inspiráló ötletet hozni nektek. Ne feledjétek, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok legszélesebb skáláját a változatos étrend biztosítja leginkább.