Egy kis kreativitással felturbózhatjuk a gyermekek zöldségfogyasztását

Hiába küzdenek meg az anyukák napi szinten a friss zöldségek beszerzésével, sok gyermek vonakodik megenni azokat. Ugyanakkor az anyukák többsége igen tudatos a zöldségfogyasztás terén, közel 80%-a tisztában annak előnyeivel és pozitív hatásaival – derül ki a Hamé egy korábbi kutatásából.

A felmérésből az is látható, hogy a megkérdezett anyukák többsége, közel 60%-a, igyekszik napi szinten változatosan, többféle zöldséget biztosítani az étkezések során családjaik számára.

Mit is csináljunk akkor, ha a gyermek vonakodik megenni a friss zöldségeket? A válaszadó anyukák kétharmada számolt be nehézségekről, válogatósságról. Többségük ilyenkor mindenféle trükkökkel próbálkozik, például nem csak nyersen, hanem más formákban, levesekben, rántva, párolva vagy akár zöldségpástétomként is tálalja azokat, míg mások elrejtik, álcázzák a zöldségeket az ételben. Így rejthető el mondjuk pástétom formájában, tortillalapra kenve, sovány sajttal-sonkával feltekerve és helyes csigákat formázva az ételből.

Másik megoldás lehet, ha töltelékként használjuk fel. A medvemancs formájú zsemlék sajttal és zöldségkrémmel töltve minden gyerkőc kedvencévé válnak. Szintén egy kiváló ötlet az álcázásra, ha zöldségpogácsákat gyúrunk a pástétomok és lereszelt friss zöldségek felhasználásával, majd salátával, szószokkal buciba rakjuk és a jól ismert hamburger formájában tálaljuk fel a gyerekeknek. Sok anyuka hisz a jutalmazás megnyerő erejében is, így akár apró ajándékot, meglepetést adnak csemetéiknek a rendszeres zöldségfogyasztás reményében.

Uzsonna „csiga”tekercsek babos zöldségpástétommal
Gyerekeknek tappancs formájú töltött zsemlék zöldségtatár pástétommal

További bevált praktikaként merült fel a gyermekkel közös bevásárlás, majd a beszerzett termékek elkészítése, élménnyé kovácsolva az együtt töltött időt. Sokak szerint a kicsik szívesebben eszik meg azokat a zöldségeket, amelyeket ők maguk választottak ki, mostak meg, daraboltak fel. Egy kis zöldségpástétomba tunkolva, még a sima zöldséghasábok is izgalmas nassolnivalónak számítanak!

Egy kis kreativitással felturbózhatjuk a gyermekek zöldségfogyasztását

Kedves anyukák, ismét titeket kérdezünk, ti hogyan csempészitek a zöldségeket a gyerekek étkezésébe? Ha van egy jól bevált módszeretek, ne habozzatok megosztani velünk és a többi kisgyermekes szülővel! Ráadásul most, a Hamé Veggie Színes Hetek keretében 4 héten keresztül tudtok értékes Hamé ajándékcsomagokért vagy egy Bosch Vitaboost gépért játszani. Nem kell mást tennetek, mint üzenet vagy komment formájában beküldeni Facebookon vagy Instagramon egy képet, amin megmutatjátok és elmondjátok, hogyan csempészitek a zöldségeket a gyerekek ételébe! Játékra fel, és ne feledjétek, használjátok a #hameveggie hashtaget!