Hamé Zöldség dal a gyermekek egészséges életmódjáért

A Hamé a legújabb kutatásában arra kereste a választ, hogy képesek-e pozitívan befolyásolni a gyermekdalok a legkisebbek érzelmi fejlődését, illetve hatnak-e a szülők által dúdolt dalok az értelmi fejlődésre, a későbbi társas kapcsolatok kialakulására. Szakértők és pszichológusok bevonásával, és zenészek közreműködésével született meg a Zöldség dal, amely egyúttal az egészségtudatosság és a zöldségfogyasztás növelését is ösztönzi. Természetesen hamar a magyar szülők és csemetéik egyik kedvenc dala lett!

A szülők hatalmas szerepet játszanak abban, hogy a gyermekeknél kialakuljon a helyes táplálkozás iránti igény és megszülessen egy egészséges étkezési kultúra. Az ő felelősségük, hogy döntsenek arról, mivel kínálják meg gyermeküket, milyen étkezési szokásokat alakítsanak ki, például olyan napirendet, amiben az étkezéseknek is megvan a maga helye és ideje. Azonban tapasztalatok alapján sokszor ütköznek ellenállásba a zöldségfogyasztás terén a szülők. Ilyenkor sokan kreatív módon, trükköket alkalmazva igyekszik elősegíteni, növelni a gyerekek fogyasztási hajlandóságát. Éppen ezért a Hamé elsődleges célként tűzte ki, hogy támaszt nyújt ebben a kihívásban a magyar szülőknek. Így született meg a kampány során a méltán népszerűvé vált Zöldség dal is.

Talán soha nem volt olyan fontos a közös időtöltés a családok számára, mint napjainkban. A koronavírus-járvány hatására mindenki szokatlan helyzetben találta magát. A kisebb gyermekek a szülők aggódását érezték meg leginkább, a nagyobbak pedig a társas kapcsolatok hiányát, ezért is fontos, hogy a közös élmények még inkább megjelenjenek a hétköznapokban. A Hamé Zöldség dal éppen erre próbálja felhívni a figyelmet, hiszen a szülői minták, a játékosság olyan élményeket adnak a kicsiknek és nagyoknak egyaránt, amelyek később pozitívan fogják befolyásolni az egészségtudatos életmódhoz fűződő viszonyt is.

A gyermekdalok gyakorlati hatásáról a Ringató[1] alapítója, Gróh Ilona és a pécsi Ringató foglalkozásvezetője, fuvolaművész-tanár, László Virág mesélt. „A zene, a lüktetés, a dallamok, amit a gyerekek hallanak, és az érintés az éneklés közben rendkívül nagy hatással vannak a kicsik fejlődésére… Mi mutatjuk meg a gyermekeknek, hogy milyen a környezetünk, a felnőttek felelőssége, hogy a kicsik milyennek látják majd a világot, ebbe pedig az is beletartozik, hogy mit fognak együtt enni” – mondta el Gróh Ilona. László Virág szerint a gyermekdalok, ahogy az énekszó is rendkívül pozitív hatással vannak a családi kapcsolatokra, hiszen sokkal intimebb kapcsolat alakulhat ki azok között a gyermekek és szülők között, akik egymásnak, egymással énekeltek. Ez pedig később is szorosabb kapcsolatot eredményez, nemcsak a családi, de a társas kapcsolatokban is.

Így a dalok, a közös éneklés általi szorosabb szülő-gyermek kapcsolat elősegítheti a pozitív minták könnyebb átvételét, és ezáltal megalapozza a gyermekeknél a későbbiekben egy egészségtudatosabb életvitel kialakulását.

A dal az alábbi linkeken érhető el:

Spotify: https://open.spotify.com/album/1i5EfUpyl2tF7tCun3mTC2

Apple Music: https://music.apple.com/hu/album/z%C3%B6lds%C3%A9g-dal/1541926817?i=1541926818&l=hu

Deezer: https://deezer.page.link/D82MU6XsFXKWCyZC6

TikTok: https://www.tiktok.com/music/Z%C3%B6lds%C3%A9g-dal-6898899503420540930

[1] A Ringató foglalkozások célja, hogy oldott szeretetteli légkörben a kisgyermekes szülőkkel megismertessék a zenei nevelés lehetőségeit, a szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét.