A leleményesség a kulcsa a gyermekek minél színesebb zöldségfogyasztásának

Minden szervezet számára – kortól, nemtől, életmódtól függetlenül – elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű rosthoz, ásványi anyaghoz és vitaminhoz jusson. Ez különösen érvényes a fejlődésben lévő gyermekek számára. Míg a legkisebbek esetén a WHO felmérései szerint még jól állunk e téren, addig már a 4 év felettiek esetén egyre növekvő zöldségfogyasztásbeli hiányról számolhatunk be.

A legfrissebb, hiteles táplálkozási ajánlások szerint naponta minimum 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt érdemes fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében. Az MDOSZ1 felméréseiből kiderül azonban, hogy a magyarok körében ez már a 4-10 éves korosztályban sem teljesül.

Mennyi is az elvárt napi bevitel? 1 adagnak minősül 10 dkg friss vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs, például 1 közepes paprika, alma, narancs, esetleg 1 kis tányér saláta. Az egészséges táplálkozáshoz azonban a szakemberek napi 5 étkezést javasolnak, ezek között szükséges elosztani ezt a 4 adagot.

De hogyan is növeljük gyermekünk zöldségfogyasztását, ha éppen a „nem eszik meg semmit” vagy a válogatós, visszautasítós korszakát éli? Ilyenkor jönnek jól a Ti szuper tanácsaitok, kedves Anyukák, Apukák!

Nemrégiben feltettük a kérdést, hogy ti hogyan küzdötök meg a mindennapokban ezzel a problémával és rengeteg, kiváló tanácsot kaptunk tőletek! Elsősorban azoknak szeretnénk pár jó tanáccsal szolgálni, ahol a gyerkőc visszautasítja a zöldségek nagy részét. Nagyon sokan írtátok, hogy nektek a legtutibb módszer, ami mindig sikert hoz, ha elrejtitek, álcázzátok az ételekben a zöldségeket. Nézzétek, milyen szuper zöldséges fasírtokat küldtetek! Kiváló ötlet az is, ha a tésztaszószba főztök reszelt répát, cukkinit, gombát, esetleg céklát, hiszen mint tudjuk, spagettivel minden jobban csúszik!

Sok gyerek például nem is veszi észre az utált zöldfélét, ha beleturmixoljátok a krémlevesbe. Az édes szájakat kihasználva a sütőtök, édesburgonya, cukkini vagy a cékla remek muffin, piskóta esetleg brownie alap is lehet. További szuper megoldásként a zöldséggel, krémekkel töltött párnácskákat, zsemléket, batyukat írtátok, amelyek nekünk is nagy kedvencnek számítanak

Persze vannak a szerencsésebb szülők, ahol kisebb ellenkezést vált ki a zöldségek látványa. Természetesen tőletek is érkezett bőven megfontolandó tipp, mint például, a kreatív, vicces tálalás. Nézzétek micsoda polipok, macik, elefántok, mikulások és smileyk/mosolygós arcok születtek!

Nagyon sokan kiemeltétek, hogy milyen nagy szerepe van szerintetek a példamutatásnak, a közös étkezéseknek. Ha a gyermek azt látja, hogy így menő és követendő példa a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, akkor követni fogja azt. A közös piacozás, bevásárlás, az alapanyagok együtt történő kiválasztása és feldolgozása, előkészítése is sokaknak segít. A konyhában töltött közös percek könnyedén varázsolhatóak kalanddá, amely közben nagyobb természetességgel, természetes nasiként lecsúszik egy-egy nyers zöldséghasáb mártogatóssal vagy egy kis gyümölcs. Ha így hozzászoktatjuk gyermekeinket a zöldségek nyers ízéhez, a későbbiekben sem adódik majd gondunk a megfelelő mennyiségű zöldségbevitellel.

Köszönjük a remek tippeket! Reméljük, sokakat inspirálunk és ösztönzünk cikkünkkel és a ti szuper képeitekkel. Hiszen ne feledjétek, úgy tűnik a válogatósság kicselezésére a leleményesség kínálja a legjobb megoldást!

1. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) táplálkozási ajánlása: http://www.okostanyer.hu/, utoljára megtekintve: 2021.02.26.